Hoe omgaan met ouders die hun stempel willen drukken op jullie huwelijk: tips om frustraties te vermijden.

Als ceremoniespreker hoor ik vaak van mijn koppels dat ze aanlopen tegen ouders die hun eigen ideeën willen doordrukken voor de trouwdag. Veel koppels ervaren frictie omdat ze hun grote dag op hun eigen manier willen invullen, maar toch het gevoel hebben dat ze niet volledig hun eigen keuzes kunnen maken. Ze vragen mij dan om advies over hoe ze dit het beste kunnen aanpakken, zonder dat de voorbereidingen verzanden in spanningen of ruzies.

Een huwelijk is immers meer dan een viering van jullie liefde; het is ook een samensmelting van twee families en hun tradities. Het kan een uitdaging zijn wanneer de wensen van jullie ouders niet volledig aansluiten bij jullie eigen visie voor de grote dag. Hoe ga je om met ouders die hun eigen ideeën willen realiseren, zonder dat dit leidt tot conflicten of stress? In deze blog deel ik enkele tips om dit proces soepel te laten verlopen en een huwelijksdag te creëren waar iedereen zich goed bij voelt.

1. Open Communicatie: Praat en Luister

Het begint allemaal met een open en eerlijke communicatie. We gaan er nogal snel vanuit dat de ander ons begrijpt, terwijl we nog niet eens duidelijk hebben verteld over hoe we ons voelen, wat er speelt, waarom we bepaalde beslissingen nemen etc.
Plan een gesprek met jullie ouders waarin jullie duidelijk uitleggen wat jullie voor ogen hebben voor jullie trouwdag en leg uit waarom bepaalde elementen belangrijk zijn voor jullie. Luister ook, zonder oordeel, naar hun wensen en verwachtingen. Door samen te praten, creëer je een basis van wederzijds begrip en respect. En dat is een goed begin!

2. Stel Grenzen en Prioriteiten

Het is cruciaal om samen met je partner jullie prioriteiten te bepalen. Wat zijn de onmisbare onderdelen van jullie huwelijk, en waar zijn jullie bereid om flexibiliteit te tonen? Bepaal van tevoren waar jullie echt op willen staan en waar jullie wellicht een compromis kunnen sluiten. Dit helpt bij het navigeren door gesprekken met ouders en voorkomt dat jullie jezelf verliezen in onderhandelingen.

3. Zoek naar Compromissen

Probeer een middenweg te vinden die zowel jullie wensen als die van jullie ouders respecteert. Misschien kunnen jullie de intieme huwelijksceremonie in een klein gezelschap houden, zoals jullie voor ogen hadden, maar geven jullie toch toe aan de grote receptie voor collega’s en vrienden van jullie ouders. (En misschien hoef je daar niet heel de tijd bij te zijn, maar kunnen jullie wegglippen om jullie couple shoot te gaan doen 😉.)

4. Betrek Ouders bij de Planning

Geef jullie ouders een afgebakende rol in de planning die hen een gevoel van betrokkenheid geeft. Misschien kunnen ze verantwoordelijk zijn voor bepaalde aspecten van de receptie of gebeurt de first look in hun huis. Dit laat zien dat jullie hun betrokkenheid waarderen en tegelijkertijd de controle over jullie eigen dag behouden. Spreek dat ook wel goed af, wie wat doet, want goede afspraken maken goede vrienden (en voorkomt frustraties).

5. Houd de Lange Termijn in Gedachten

Onthoud dat het huwelijk niet alleen de start is van jullie leven samen, maar ook van jullie relaties met beide families. Hoe jullie nu omgaan met de wensen van jullie ouders kan invloed hebben op de toekomstige dynamiek. Probeer een positieve en oplossingsgerichte houding te behouden die de basis legt voor sterke, gezonde relaties in de toekomst. Je wilt namelijk geen bruggen opblazen met je (schoon)-ouders.

6. Blijf Focussen op de Liefde

Uiteindelijk draait het om het vieren van jullie liefde en het verbinden van twee families. Zorg ervoor dat jullie de stress van de planning niet laten overschaduwen door frictie met jullie ouders. Elke stap in de voorbereiding moet een kans zijn om samen te groeien en te genieten van dit speciale moment.

Gespreksstarters

Deze gespreksstarters zijn bedoeld om het gesprek open en constructief te houden, waarbij jullie jullie grenzen aangeven zonder de gevoelens van jullie ouders te negeren. Door op deze manier te communiceren, tonen jullie respect voor hun wensen, terwijl jullie trouw blijven aan jullie eigen visie.

1.
“Mama, papa, we willen de ceremonie graag in kleine kring houden. Voor ons is dit een heel intiem moment, en we willen het graag delen met de mensen die het dichtst bij ons staan — jullie, onze broers en zussen, en onze beste vrienden.”

2.
“Mama, papa, we zouden normaal geen groot feest geven, maar we weten hoe belangrijk dat voor jullie is en hoeveel jullie ervan genieten om onze mijlpaal te vieren. We willen op het diner echter liever geen collega’s of verre vrienden van jullie uitnodigen, omdat dit niet de mensen zijn waarmee wij ons leven en onze liefde willen vieren. Kunnen jullie zich erin vinden als we een receptie houden voor deze mensen?”

3.
“Mama, papa, een kerkelijke ceremonie is echt niet ons ding, hoe graag jullie dat ook zouden willen. We gaan al zo lang niet meer naar de kerk, dat het zelfs een beetje hypocriet zou voelen om daar te trouwen. We willen graag een ceremonie in de tuin, die veel persoonlijker is en echt draait om onze liefde voor elkaar én voor jullie.”

4.
“Mama, papa, we begrijpen dat ons huwelijk ook een belangrijke dag is voor jullie en dat jullie graag enkele mensen willen uitnodigen en bepaalde dingen willen toevoegen. We zullen het misschien niet overal over eens zijn, maar laten we proberen een middenweg te vinden waar jullie je goed bij voelen en wij als bruidspaar ook. We willen met liefde terugkijken op onze dag, mét jullie, en niet met mensen die we niet kennen of evenementen die we eigenlijk niet wilden.”

Aan de Slag!

Jullie huwelijk is een unieke kans om jullie liefde en de verbinding tussen jullie families te vieren. Door open communicatie, compromissen en een respectvolle houding kunnen jullie een dag creëren die zowel betekenisvol is voor jullie als voor jullie ouders — zonder dat er een wrange nasmaak achterblijft.

SHARE